Kringloop

Uit gouden korenaren...zondag 13 december 2009 18:37

Gisteren kwam mijn zus en haar man. Wat is daar nu bijzonder zult u denken? Nou alles! Ze is mn zus, ze is m’n vriendin, m’n zuster in 't geloof en vooral: m’n kringloopzuster! Dágen sjouwen we af in kringloopwinkels. Uren snuffelen en kijken en ruiken. We zien van alles, vooral voor een ander! We laten een dag de boel de boel en gaan kringloopwinkels bij langs. Sneek, Zwolle, Meppel, Assen, Stadskanaal, Dalfsen....Het maakt ons niet uit. En van het geld wat we 'uitsparen' van het kopen van dingen, kopen we wat lekkers. Nee, geen maaltijd in een restaurant, maar naar de supermarkt. Daar kopen we het lekkerste verse bolletje die we maar zien liggen, beetje sla en een flink stuk (kruiden)brie. Het liefst iets met 35% korting. En een flesje vruchtensap. Laatst zelfs een klein flesje wijn! Hoe romantisch!  Dan stappen we de auto in en peuzelen daar de boel op. Op schoot ligt een kleedje, van de kringloop. We snijden de brie, met een mes van de kringloop. En het liefst staan we met het uitzicht óp een kringloop om vooral te kijken wíe en/of wat er naar binnen gaat! Wat een plezier hebben we dan. Ik besef terwijl ik dit typ dat men kan denken: die zijn hartstikke helemaal gek. Nouja, misschien moet je ook wel een beetje gek zijn om naar een kringloop te gaan. Maar dat geeft niet. Er zijn heel veel mensen die zichzelf niet gek vinden. Die komen dus niet in een kringloop. Gelukkig maar: anders werd het veel te druk daar!

En naast dat kringlopen erg leuk is, is het ook nog eens goed voor het milieu. Je mag rustig je eigen spullen waar je niets meer mee hebt wegbrengen naar de kringloop. Er zijn anderen die er erg blij mee zijn! Gun je spullen dus een 2e leven. En het is niet duur. En dat vlekje dat er op zit poets je wel weer weg. Zo niet, wat dan nog. Als je een nieuw bankstel koopt, is ie na 1 dag ook niet nieuw meer. Waar hebben we het over? En een kwastje verf doet ook wonderen om de spullen in je eigen kleur brengen.

Dit is voor mij duurzaam leven.

Oja, mijn zus zag weer 's iets liggen in de kringloop: voor de ander. Ja, voor mij. Ze nam een tegeltje mee. Ik spaar namelijk tegeltjes. Liefst met een wc spreuk. En tja, alleen van de kringloop en niet duurder dan 1 euro. Met dat verlangen stap ik elke kringloop binnen. Maar deze was ook erg mooi:

uit gouden korenaren

schiep God de Drentenaren

en uit 't restant

de overigen van 't land

 

Alma Wiersema-Roosendaal

« Terug