Ondernemers: meedenkende gemeenteambtenaren gevraagd

In gesprek met ondernemerszaterdag 12 december 2009 11:28

Midden- en Kleinbedrijf heeft samenwerking en visie van lokale overheid nodig.

Hooghalen- Een klein zaaltje in het dorpshuis van Hooghalen, ’t Hoalerhoes in de gemeente Midden-Drenthe. Vol met politici, leden en ondernemers. Die het over één ding roerend eens zijn: voor het midden- en kleinbedrijf is een plaatselijke overheid nodig met visie en meedenkkracht.

In het gezellige zaaltje met kerstversiering heerst een hartelijke en open sfeer. Hoewel het er best stevig aan toe gaat soms. Dat is te verwachten als ondernemers en politiek in gesprek zijn. In een plattelandsgemeente als Midden-Drenthe draait de economie voor een groot deel op het midden- en kleinbedrijf. De ChristenUnie van Midden-Drenthe nam het initiatief voor een gesprek. Openhartig vertelden vertegenwoordigers van het bedrijfsleven over hun ervaringen met de plaatselijke overheid. Positieve én negatieve.

De algemene klacht is dat politiek veraf staat van de mensen. Hoe dicht je de kloof tussen individuele inwoner en de overheid op plaatselijk, provinciaal en landelijk niveau? In Hooghalen was het antwoord snel gevonden na twee uur geanimeerd gesprek. Verbondenheid is er als de ondernemer het gevoel heeft dat de overheid meedenkt, op basis van een positieve visie op de ontwikkeling van ondernemerschap.

Gert Jan Bent, raadslid van de ChristenUnie in Midden-Drenthe: ‘Ik wil dat u als ondernemer betrokkenheid ervaart. Ruimte voor ondernemerschap is voor ons een speerpunt voor de komende raadsperiode. Een sterk en goed ondernemingsklimaat, stimuleren van duurzaam ondernemen en extra aandacht voor recreatie en toerisme.’ Hij daagt vervolgens de aanwezigen uit op te schrijven wat de gemeente moet doen of juist niet moet doen voor ondernemers. En dat gebeurt! Waarna het forum met ondernemers volop van de gelegenheid gebruik maakt daarop te reageren. Opvallend resultaat: betere samenwerking tussen bedrijfsleven en gemeente is nodig en mogelijk, waarbij als voorwaarde geldt dat er in ieder geval een contactambtenaar is die meedenkt.

De samenwerking kan gestalte krijgen door activiteiten zoals het gezamenlijk presenteren van gemeente en bedrijfsleven op manifestaties. Verder door te zorgen voor een duidelijke visie op de gewenste ontwikkelingen, op basis waarvan die samenwerking kan plaats vinden. Maar het allerbelangrijkste is toch wel een houding van overheid richting bedrijven die stimulerend is. Zodat ondernemers het gevoel krijgen dat ze geholpen worden, door te kijken naar wat mogelijk is. Dat er regels nodig zijn begrijpt iedereen, dat is het punt niet. Het gezamenlijk zoeken naar oplossingen om verder te komen, dat is iets dat beter kan. De in Hooghalen aanwezige ondernemers willen meedenkende ambtenaren!

« Terug