Beeldkwaliteit centrum Beilen

bijlen Beilenwoensdag 11 november 2009 06:58

Wie heeft het goede beeld van Beilen?

ChristenUnie: het centrum van Beilen is niet dorps meer.

Het beeldkwaliteitplan voor het centrum van Beilen is er. Een mooi plan. Voor een centrum dat volgens velen minder mooi is. Hoogbouw en beton noemde de ChristenUnie het in het verleden. Laten we maar niet doen alsof het centrum nog dorps is, dat is verleden tijd…

Maar wat dan? Zeg het maar, een goed antwoord is niet zo gemakkelijk. In de meeste steden krijg je nekpijn als je in het centrum iets moois wilt zien. Kent u dat? Dat het hoofd in de nek moet om mooie gevels te zien! Want de begane grond bestaat uit winkeldeuren, reclameborden en etalages. Die zijn overal hetzelfde. Dat hebben we zelf gewild. Althans, de democratische meerderheid van vroeger. Maar de ChristenUnie wil het tij keren. Veel historisch en moois is verloren gegaan? Beilen is geen dorp meer? Goed, laten we dan vanaf nu een grens stellen.

 Want de grens is voor de ChristenUnie bereikt. Als we onszelf serieus nemen en de kwaliteit van ons centrum, dan doen we er wat aan. Wat dan? Geen grootse plannen of dure ingrepen. Maar een strakke set van regels hanteren en handhaven. Zoals geen toename van hoogbouw in het centrum. De maat is vol. We kunnen best variatie in het straatbeeld nastreven. En tegelijk normen hanteren. Bijvoorbeeld door paal en perk te stellen aan allerlei reclame uitingen in het straatbeeld.

Beilen heeft een centrumfunctie voor de streek. Akkoord. Maar moet Beilen de koopgoot van de gemeente Midden-Drenthe worden? Het verleden is voorbij, het dorpse centrum is voorbij. Dat ontslaat ons niet van de uitdaging er een mooi centrum van te maken!

 

« Terug