Vraagtekens bij plan van de provincie voor nieuwe ontsluiting Kloosterveen

Norgerbrugwoensdag 20 januari 2010 22:01

Dinsdagavond gaven de provincie Drenthe en de gemeenten Assen en Midden-Drenthe voorlichting over een nieuwe verbinding over de Drentse Hoofdvaart om de wijk Kloosterveen van Assen beter te ontsluiten. Die nieuwe verbinding moet dan komen op het grondgebied van de gemeente Midden-Drenthe ten zuiden van de huidige gemeentegrens.

De fractie van de ChristenUnie in Midden-Drenthe is niet overtuigd van de noodzaak om over Midden-Drents grondgebied te moeten gaan.

Er wordt een grote nieuwe wijk in Assen aangelegd waarbij opeens blijkt dat de ontsluiting niet voldoet. De provincie heeft het over 20.000 verkeersbewegingen! Dat had Assen wel eerder kunnen bedenken! De inwoners van het buurtschap Norgerbrug worden de dupe door de aanleg van een rondweg dwars door hun gebied. En er wordt maar één plan gepresenteerd terwijl er tal van alternatieven zijn!

Fractievoorzitter Gert Jan Bent: ‘Het is niet van deze tijd dat een overheid plannen zomaar dropt zonder keuzemogelijkheden voor te leggen.’ De ChristenUnie Midden-Drenthe komt daarom zelf met een ander voorstel. De meest eenvoudige alternatieve oplossing is het aansluiten bij de Smilder rotonde met een brug, zodat de ontsluitingsweg volledig op het grondgebied van Assen komt. Niet zo leuk voor Assen, want dan kun je er geen mooie kavels voor luxe huizen verkopen, maar waarom moet het buurtschap Norgervaart opgeofferd worden om dure kavels in Assen te kunnen verkopen? Als uit nader onderzoek en bestudering van varianten blijkt dat toch een zuidelijker ontsluiting nodig is, dan vindt de ChristenUnie het ten minste een voorwaarde dat een aquaduct wordt aangelegd zodat de weg onder het kanaal doorgaat en er geen doorsnijding van het buurtschap plaats vindt.

Gert Jan Bent: ‘De bijeenkomst met omwonenden was een typisch staaltje van "topdown politiek" waar de politiek de bewoners even vertellen wat het beste is. En dat moet echt een keer afgelopen zijn!’ 

« Terug