Witte naoberschap

sneeuw in Smildezaterdag 09 januari 2010 22:45

Na het lezen van de blog van Henk (en eigenlijk al eerder) was de sneeuw mij ook al dierbaar. Ik weet niet hoe het bij u in de straat gaat, maar bij ons komt ‘noaberschap’ weer om de hoek kijken. Ik was aan het schuiven en vond het een hele klus. Ik dacht: ik wacht wel tot de buurman buiten is: gaan we samen schuiven en wat kleppen over alles en niks. Dat werkt een stuk leuker. En dan samen eerst de ene oprit en dan de andere oprit. Plus natuurlijk wat niet van ons is: het fietspad en de stoep bij huis. Gelukkig had de buurman mij al gehoord en zijn we samen aan de slag gegaan. Daarbij nog een gedeelte bij de bushalte gedaan zodat de bus-gangers met droge voeten kunnen wachten.

En ik hoorde het de buurman zeggen: hij sprak dan mensen die zeiden: doe jij de stoep bij je buren? Je bent gek, laten die maar voor hun zelf zorgen. Dat getuigt niet van ‘naoberschap’. En dat is jammer. Want het is leuk om zomers met je buren tot in de late avonduurtjes een pilsje of glaasje port te drinken, maar het is ook erg gezellig om ‘s winters met je buren sneeuw te ruimen en dan even een bakje koffie te drinken.

Zo zag ik een auto met sneeuwschuiver voorbij rijden. Op de auto stond Gemeente Midden-Drenthe. Maar hij reed met de schuiver omhoog over de provinciale weg. Ik verbaasde mij want het fietspad lag bomvol met sneeuw. Kon ie dat niet even meenemen als ie toch die kant opgaat? Nee, dat schijnt niet te kunnen: de gemeente houdt zich niet bezig met provinciale wegen (en het fietspad is van de provincie). Nouja, nou breekt mijn klomp. Dit soort dingen is voor mij als gewone burger niet te bevatten. Dus ik hoef het fietspad helemaal niet schoon te maken: het is van de provincie. Mesjogge, daar doe ik niet aan mee.

We leven in een wereld waar men erg op zichzelf gericht is. En het is ook best moeilijk vind ik om daar niet aan mee te doen. Maar deze sneeuw zijn van die mooie knipogen van Boven die de gewone mens weer even bij elkaar brengt. En of dat nu op zondagmorgen is of op woensdagmorgen: naoberschap heeft iets ‘christelijks’. Nog meer als je sneeuw gaat ruimen bij de buurman/-vrouw die je eigenlijk niet mag. Die je niet zo ligt. Volgens mij is dat bijbels! Ik ga zo naar buiten en kijk nog ’s even goed wie er naast me wonen…

Alma Wiersema

« Terug