Nieuwjaarsdebat

Fluitist Willem Jan Tinkevrijdag 15 januari 2010 20:19

Nieuwjaarsdebat ChristenUnie: duurzaamheid in Midden-Drenthe kan veel beter!

Op maandag 11 januari trotseerden zo’n  twintig belangstellenden het barre weer om naar het dorpshuis De Raat in Beilen-West te komen. Aanwezigen gingen onder leiding van Gert Jan Bent van ChristenUnie Midden-Drenthe in debat over het milieubeleid van de gemeente met Herman Brink en Henk Hidding van de stichting Duurzaam Midden-Drenthe, voorheen de stichting Natuur- en mileugroep Midden-Drenthe.

De discussie spitst zich toe op het afvalbeleid van de gemeente. Wat moet de gemeente doen en wat kan van burgers worden verwacht? De conclusie van de aanwezigen in het dorpshuis is dat een gedifferentieerd tarief nodig is bij het afval ophalen door de gemeente. Dan betaal je voor de hoeveelheid afval die je aan de straat zet. Dat maakt burgers bewust om afval te beperken.

Duurzaam beleid bij afval is dat je denkt in kringlopen. Productie doe je dan zo duurzaam dat je rekening houdt met hergebruik. Dat soort veranderingen in denken en doen vraagt tijd. Daarom is van de gemeente een visie voor de verre toekomst nodig. ’ De gemeenteraad bepaalt dat soort beleidskaders. Henk Heideveld van de ChristenUnie noemt een voorbeeld: ‘We gaan ons de komende raadsperiode sterk maken voor het bouwen van nieuwe woningen die niet afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Dus echt duurzaam bouwen. De stichting Duurzaam Drenthe wijst er op dat uitvoering bewaakt moet worden. Herman Brink: ‘De raadsleden kunnen wel wat scherper reageren bij de jaarlijkse rapportage van het college over het halen van de milieudoelen.’ Aan het eind doet Henk Hidding bewogen uitleg van de gevaren die hij ziet in genetische manipulatie. Hij doet het aanbod daar nog eens over door te praten omdat de meningen hierover verdeeld zijn. Van dat aanbod maakt de fractie van de ChristenUnie graag gebruik.

Aan het begin en het eind van de avond en in de pauze zorgt panfluitist Willem Jan Tinke voor muzikale opluistering van de avond. Een goed begin van het jaar met een zinvol gesprek, kniepertjes en een hapje en een drankje. Op naar een duurzaam 2010!

 

« Terug