Verslag lustrumviering ChristenUnie Midden-Drenthe

Lustrum vergadering ChristenUnie Midden Drenthewoensdag 30 november 2011 21:46

In de gezellig gevulde zaal achter de Gereformeerde Kerk van Hooghalen vergadert de kiesvereniging van de ChristenUnie in Midden-Drenthe. Het is een gewone ledenvergadering. Maar toch ook niet. We worden onthaald met koffie, thee en een heerlijk grote gevulde koek. De ChristenUnie zit ruim vijf jaar in de gemeenteraad en viert haar eerste lustrum. Na de opening door voorzitter Jacob Haveman op christelijke wijze, leest secretaris Henk Timmerman het verslag van de vorige keer. We stellen dat vast en daarna blikt fractievoorzitter Gert Jan Bent terug op vijf jaar raadslidmaatschap. Voorafgaand zien we een prachtig filmpje met soms hilarische momenten over de afgelopen 5 jaar. Wat hebben we dan al veel meegemaakt en gedaan!

Dan vertelt Gert Jan zijn verhaal aan de hand van een powerpoint presentatie. Hij zegt dat we als ChristenUnie een verhaal hebben, iets te melden hebben. We zijn wat aantal stemmen betreft de kleinste partij. Maar we zijn zeker geen Calimero. We zetten iets neer. We zijn er. En dat is een grote zegen. En waar gaat het dan om? Om dienstbaar zijn. In het belang van alle inwoners van Midden-Drenthe. En dat lukt goed. De raad beslist over de financiën en die zijn goed op orde in onze  gemeente. Het politieke spel vond Gert Jan het eerste jaar best lastig. Waar kun je invloed op uitoefenen en waarop niet? Het lijkt wel wat op een monopolyspel. Je krijgt geld als gemeente en dat geef je uit, dat verdeel je als gemeenteraad. Afhankelijk van het onderwerp is er een kloof tussen coalitie en oppositie. En soms zitten we als ChristenUnie heel dicht bij andere partijen. We spelen het spel volop mee bij de samenwerking tussen de partijen. Vele handen maken licht werk. Met elkaar zijn we sterk. Als raadslid is Gert Jan eerste woordvoerder. Het gezicht van de partij is hij samen met Henk Heideveld die in de raadscommissie Ruimte & Groen zit. De steun en betrokkenheid van bestuur en steunfractie valt op, bijvoorbeeld door het trouw op de tribune zitten en bij deelname aan werkbezoeken. We baseren ons als partij op beginselen. Iedereen begrijpt bijvoorbeeld dat we tegen de gokhal in Beilen zijn, vanwege onze Bijbelse grondslag.

Gert Jan vindt het een zegen en een voorrecht om vijf jaar in de raad te zijn. Of we nou met één of met meer zijn maakt niet eens zoveel uit, we kunnen ons geluid laten horen! Hij noemt hiervan een paar voorbeelden.
- We maakten met succes bezwaar tegen het optreden van een pornoster met Kerst in discotheek LEF in Beilen.
- Het raadplegen van de bevolking in Norgerbrug ging goed. We vonden hier actie nodig, ook al stond over dit onderwerp niets in ons verkiezingsprogramma. De enquête die we hielden onder de bewoners over de verandering van de weg bij de Norgerbrug was een groot succes.
- Voor de zomervakantie was er discussie over het bestuursakkoord van de gemeenten met het rijk. Onze motie om die niet te ondertekenen heeft het gehaald.
- Ook gaven we een signaal dat toegezegde subsidie aan een voetbalvereniging gestand gedaan moest worden.
- En wat betreft de subsidie aan het ICO gaven we het signaal dat over besteding van die middelen vroegtijdig nagedacht moet worden.
- Ook ons signaal over de slechte kwaliteit van de schuldhulpverlening had succes. Nu wordt breed onderkend dat het resultaat van het GKB niet goed  was en zij moeten dmaandelijks verslag doen aan het college.
Zomaar een paar voorbeelden. In de afgelopen vijf jaar hadden we ambitie. We hadden zaken te melden over onderwerpen die er toe doen. Maar we hebben ambitie in afhankelijkheid. Het gaat ons niet om groot zijn. Het is niet onze verdienste en het gaat niet om ons. Het gaat om de eer van God en het dienstbaar zijn aan onze naaste. We doen ons werk als fractie en in de raadscommissies en de gemeenteraad met veel plezier, met trots en met terughoudendheid. Want we weten ons afhankelijk van Gods zegen.

Na deze terugblik van Gert Jan kreeg Tjisse Stelpstra het woord van de voorzitter. In zijn rol als gemeentesecretaris bracht hij mede namens de burgemeester ons de hartelijke gelukwensen over met de viering van ons eerste lustrum als raadsfractie. In zijn rol als fractievoorzitter van de ChristenUnie in de provinciale staten van Drenthe hield hij een betoog over de actualiteiten in de Drentse politiek.

Daarna ging Henk Heideveld gepassioneerd in op de zaken die in de commissie Ruimte & Groen aan de orde zijn, zoals het bestemmingsplan Buitengebied en hoe we als gemeente om moeten gaan met de bevolkingskrimp. Hierover ontstond een levendige discussie met de leden.

Tenslotte stelde Gert Jan nog een pittig vraagstuk aan de orde. Namelijk hoe we ons als partij op willen stellen als het gaat om het samenwerken van openbaar en bijzonder onderwijs. Voor onze partij is de vrijheid van onderwijs een groot goed, omdat daardoor ouders kunnen kiezen voor onderwijs dat past bij hun levensovertuiging. Door die vrijheid is christelijk onderwijs mogelijk. De gemeente is verantwoordelijk voor het openbaar onderwijs, dus ook wij als raadsfractie gaan daar over. De raad kan samenwerking met bijzonder onderwijs blokkeren . De aanwezige leden zijn van mening dat het aan de ouders van de scholen voor bijzonder onderwijs is, of zij willen samenwerken met openbare scholen of niet.

We zingen samen nog een lied en deze prachtige avond wordt besloten met dankgebed.

 

Arjan van Harten 

« Terug