Raadslid Bent tegen uitbreiding van zondagsopenstelling

ChristenUnie: winkels dicht op zondag in Beilenmaandag 18 november 2013 18:56

ChristenUnie Midden-Drenthe weet het zeker:  het besluit over de koopzondagen in Beilen moet niet uitgebreid maar teruggedraaid worden, want ondernemers zitten er bepaald niet op te wachten.

De partij voerde vrijdag 15 november ruim 30 gesprekken met winkeliers in het centrum van Beilen. Het resultaat is verrassend unaniem!  Duidelijk is namelijk dat de kleinere winkeliers niet blij zijn met het voorstel van het college om wekelijkse koopzondagen in te voeren.  Een ondernemer verwoordde het als volgt: ‘Het college laat ons de dupe zijn van een strijd tussen de supermarkten wie open mogen zijn. Ik voorspel dat in Midden-Drenthe nu alle supermarkten open gaan, met tot gevolg te weinig klandizie per winkel.’ Alle geïnterviewden waren van mening dat wekelijkse zondagsopenstelling niet goed is. Bovendien kwam uit het onderzoek van de ChristenUnie naar voren dat de middenstanders om meerdere redenen tegen het beleid van het college zijn.

Ten eerste merkt men op dat de koopavond steeds rustiger wordt. Ten tweede is men er van overtuigd dat openstelling op zondag leidt tot omzetdaling door de week. De grote zorg van deze winkeliers is ten derde dat de keuzevrijheid voor hen betekent dat zij gedwongen worden om open te gaan, om niet achter te blijven bij een collega die wel open gaat. De winkeliers vinden ten vierde dat zij voldoende gelegenheid bieden voor de inwoners om te kunnen winkelen binnen de huidige winkeltijden.  Volgens de ChristenUnie bestempelen ze het collegevoorstel massaal als ondoordacht.

Een boze ondernemer gaf als volgt lucht aan zijn gevoelens:  ‘Een ambtenaar kan wel besluiten tot koopzondagen, maar zij zijn dan vrij en wij moeten dan gaan werken’.  Raadslid Gert Jan Bent dringt bij het college aan het beleid te wijzigen. Hij wil in het belang van de ondernemers de zondag als vrije dag  eerbiedigen: geen winkels open op zondag.

« Terug