CU Midden-Drenthe: asiel mét beleid.

Plaatsnaambord Oranjemaandag 29 september 2014 20:05

ChristenUnie ziet kansen in Oranje, maar blijft krtitisch.

De ChristenUnie Midden-Drenthe is positief over opvang van asielzoekers in Vakantiepark Oranje. De CU zal zich inzetten voor werkgelegenheid in de regio. Tegelijk maakt ze zich zorgen over de consequenties die dit zal hebben voor de bewoners van Oranje.

Fractievoorzitter Henk Heideveld van de ChristenUnie Midden-Drenthe: “De opvang van asielzoekers in Vakantiepark Oranje zal een grote impact hebben op de directe omgeving. Een goede communicatie met én het luisteren naar de inwoners van Oranje zal zorgvuldig moeten gebeuren”.

Door wat er elders op de wereld gebeurt, vooral in Syrië en Eritrea, krijgen we ook in Nederland te maken met een enorme toestroom van vluchtelingen. Het gaat om volwassenen en kinderen die een trauma hebben opgelopen. Kinderen zonder ouders en zonder verzorging. Mensen die helemaal niets meer hebben. De ChristenUnie ziet het als haar taak om naar deze medemens om te zien.

Kritiek
Dat de staatsecretaris en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) niet eerder gehandeld hebben, is een punt van kritiek. Het was al bekend dat de nood hoog is. Al geruime tijd weten we dat we meer te maken hebben met mensen die hun toevlucht zoeken in Nederland. “Dit zag een ieder wel aankomen”, aldus Heideveld. “Er zal veel gevraagd worden van het dorp Oranje, de inwoners van Midden-Drenthe en van de gemeente. Dit kan alleen met een flexibele opstelling van eenieder: inwoners, gemeente, COA, instellingen, kerken, middenstand en onderwijsinstellingen”.

Economie
Nu Vakantiepark Oranje is aangewezen als locatie voor de opvang van asielzoekers, zal het park geschikt gemaakt moeten worden voor de opvang van hulpzoekenden. Dat dit de economie en werkgelegenheid een impuls kan geven weten we uit de ervaringen die opgedaan zijn met asielzoekerscentra in ondermeer Hooghalen, Westerbork en Nieuw-Balinge. Heideveld: “Het rendement en de werkgelegenheid van Vakantiepark Oranje liepen terug. Het is dan ook goed dat dit park op deze manier een nieuwe bestemming krijgt.”

Het huisvesten van 1.400 mensen is een hele klus. Er zal gebouwd en verbouwd moeten worden. Het is belangrijk dat hierbij de middenstand en werkzoekenden uit Midden-Drenthe zoveel mogelijk ingeschakeld worden.

Open, eerlijke communicatie en investeren in de plaatselijke economie is belangrijk. Daarom is de slogan van de ChristenUnie Midden-Drenthe: asiel mèt beleid.

« Terug