Zonnelening verdient zichzelf terug

zonnepanelenzaterdag 15 februari 2014 20:21

De ChristenUnie wil dat de gemeente de inwoners van Midden-Drenthe stimuleert bij het opwekken van zonne-energie. Het is duurzame energie en je hebt ook nog eens een lagere energierekening. Reden genoeg om te ondersteunen bij aanschaf en installatie van systemen voor zonne-energie voor de eigen woning.

De provincie heeft voor heel Drenthe voor zonneleningen 1,2 miljoen euro gereserveerd in het jaar 2014. Dit betekent dat ook inwoners van Midden-Drenthe met een krappe beurs een lening van 2.500 tot 7.500 euro kunnen aanvragen tegen een laag rentetarief. Raadslid Gert Jan Bent:  “Dat de provincie de inwoners van Midden-Drenthe financiële hulp biedt bij het aanschaffen van zonnepanelen vind ik een geweldig gebaar. Hierdoor kunnen ook mensen met weinig geld nu al profiteren van een lage energierekening. Het uitgespaarde geld kan gebruikt worden voor het terugbetalen van de lening. Het is een goede investering in je eigen huis. Verder wordt het milieu gespaard. Iedere particuliere woningeigenaar kan hieraan deelnemen. Bovendien is het voor de middenstand en de werkgelegenheid een prima stimulans.”

De provincie vraagt aan de gemeente om ook deel te nemen aan dit project. De ChristenUnie vindt dat een terechte vraag, want dan kunnen meer inwoners van de regeling gebruik maken. Financieel risico voor de gemeente is nagenoeg afwezig. Het betreft immers een lening die wordt terugbetaald aan de gemeente. De fractie vraagt het college te bezien hoeveel geld zij beschikbaar kan stellen voor zonneleningen.

« Terug