Bijdrage Christenunie Midden-Drenthe over bestuursakkoord 2022-2026
Ons verkiezingsprogramma heeft de titel `Samen recht doen`. Samen - omdat het onderstreept dat niemand het alleen hoeft te doen. Maar ook omdat de overheid pas goed functioneert als zij het samen doet met inwoners. Recht - omdat ieder mens voor God telt. En omdat we willen strijden tegen onrecht. Doen - omdat onze woorden pas inhoud krijgen als we ook in beweging komen. En omdat het nodig is om de daad bij het woord te voegen.
3 krachtige woorden die in verbinding staan met elkaar. 3 woorden die aangeven waar het in Midden-Drenthe om moet gaan. Samen recht doen gaat om de verbinding in onze Midden-Drentse samenleving. Verbinding tussen mensen onderling, tussen gekozen bestuurders en kiezers en tussen bestuurders en ambtenaren onderling. Verbinding zoals beschreven in het bestuursakkoord.
Ik heb me verdiept in het de betekenis van het woord “verbinding.”.
Ik heb de volgende omschrijving gevonden: Verbinding is de energie die bestaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen, kunnen geven en ontvangen zonder oordeel en steun en kracht ontlenen aan de relatie.
Wanneer je met deze betekenis naar het bestuursakkoord kijkt dan valt de fractie van de ChristenUnie een aantal zaken op.
Het college gaat zich actief inzetten om de bereikbaarheid van dorpen en kernen op niveau te houden. Er worden plannen versoberd(fietspad oranjekanaal), geen plannen(Beilervaart) en met geld geschoven(Esweg). En verder worden er allerlei voorstellen gedaan en wordt bestand beleid geëvalueerd. Wij vragen ons af of dit de juiste weg is. Het is o.i. allemaal vaag. Er staat niets concreets genoemd. Steeds lees je dat er voorstellen komen eventueel na een evaluatie. De letterlijke verbinding van en naar de inwoners toe is niet duidelijk.
In het bestuursakkoord staat ook vermeld hoe we met de vitale vakantieparken in het bestaande beleid zal worden omgegaan. Er worden diverse voorstellen genoemd die passen binnen het bestaande beleid. Wat onze fractie betreft mag dat duidelijker worden benoemd. Nu worden veel zaken aan de bewoners van de vakantieparken overgelaten. Gaat dat zorgen voor een verbinding tussen de bewoners en de gemeente? Wij denken juist niet. Het is te vaag, te onduidelijk.
Wanneer we over 4 jaar terug kijken naar dit bestuursakkoord, Wat is er dan gerealiseerd? Ligt er dan een vernieuwde Esweg. Is de druk op de ambtenaren om belangrijke werkzaamheden uit te voeren minder omdat er voldoende medewerkers zijn, is de OZB verhoogd of verlaagd? In het bestuursakkoord staat het voornemen in 10 jaar tijd 4000 woningen gerealiseerd moeten worden. In deze raadsperiode dus ongeveer 1600. Staan deze woningen er echt?
Zijn de inwoners van onze gemeente in de komende periode echt gezien, gehoord en gewaardeerd? Hebben ze kunnen ze aankloppen bij de gemeente wanneer ze vroegen om hulp, wanneer ze in armoede leefden, Konden ze aankloppen wanneer ze het gevoel hadden dat er niet met maar over hun gepraat werd? En op welke trede staan we op de participatieladder? Want de inwoner mag het zeggen in het nieuwe akkoord. En weet de inwoner dat ze dit veel tijd gaat kosten?
Ik hoop dat we hierover 4 jaar volmondig ja op kunnen zeggen. Want bij de ChristenUnie telt ieder mens mee. Nog steeds groeien veel teveel kinderen op in armoede en problematische schulden. Voor jongeren is het ondanks alle welvaart in ons land steeds moeilijker geworden om hun studie te bekostigen, een woning te vinden, een vaste baan te krijgen of een gezin te starten. Ook hier in Midden-Drenthe
Dit bestuursakkoord gaat over mensen. Over jou en over mij. Over onze ouders, onze kinderen, onze buren, de leerkracht op de school, onze werkgever en onze werknemers. Ze gaan over ons en de manier van samenleven in Midden-Drenthe
Wij zien uit naar de verwerking van de voorstellen die genoemd worden in het bestuursakkoord. Hoe gaan we hier in de dagelijkse praktijk mee aan de slag en hoe gaan we zien dat het voor de inwoners van Midden-Drenthe het iedere dag een beetje beter en mooier wordt en dat de verbinding die omschreven staat in het bestuursakkoord ook daadwerkelijk zichtbaar is en blijft. Voorzitter daar denken we graag over mee.
Van het college mogen we verwachten dat zij ons daadwerkelijk bijpraat, wij willen regelmatig een terugkoppeling om te zien hoe de beschreven voornemens zijn omgezet of worden omgezet in daadkrachtig beleid.
Voorzitter wanner je met iemand geen verbinding krijgt of hebt, betekent dit dat het contact is of word verbroken. Wij spreken de hoop uit dat wij de komende 4 jaren als raad, het college, het ambtelijk apparaat met elkaar en met de inwoners van onze gemeente verbonden blijven.
De fractie van de ChristenUnie wenst een ieder Gods zegen toe voor de komende vier jaren.
Reacties op 'Bijdrage Christenunie Midden-Drenthe over bestuursakkoord 2022-2026'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.