Integraal Huisvestingsplan: Investeren in kwaliteit

Santiago de Compostella.jfifwoensdag 07 april 2021 17:04

Door: Ageet van Dijken, commissielid Zorg & Welzijn.
Kent u de kathedraal Santiago de Compostela? Een majestueus gebouw. Er is zo’n twee eeuwen aan gewerkt en de kathedraal heeft dan ook kenmerken van meerdere stijlen (romaans, barok, neoclassicistisch  en gotisch). Wat een geweldig werk moet dit geweest zijn! Hoe is het mogelijk dat de kathedraalbouwers dit voor elkaar hebben gekregen. Ze hadden, in vergelijking met nu, eigenlijk niks. En toch konden ze alles.

Een kathedraal bouwen is beginnen met iets waarvan je van te voren niet weet of het gaat lukken. Gedurende de bouw vallen er voortdurend muurtjes om of stort de boel in. Dat is niet erg, zo leer je hoe zaken wel blijven staan. En ook zie je dat verschillende stijlen prima in elkaar kunnen overlopen.

Waarom begin ik mijn bijdrage hiermee. Het onderwijs van nu, de schoolgebouwen waar veel kinderen van onze gemeente 5 dagen per week te vinden zijn vragen om kathedraalbouwers van vroeger. Ze hadden eigenlijk niets maar konden alles.

Bouwen van scholen vraagt lef. Wij moeten durf en moed hebben die te vergelijken zijn met de kathedraalbouwers van toen.

In dit plan wordt gesproken over moderne scholen waar goed onderwijs kan worden gegeven. Er wordt van alle kanten gekeken naar mogelijkheden om IKC’s in te richten en er wordt goed gekeken naar inrichten van gebouwen waar voorzieningen zoals bibliotheek en sportverenigingen ook een plaats kunnen hebben.

Het integraal huisvestingsplan zit goed in elkaar. Er wordt gekeken naar duurzaamheid, het binnenklimaat, of het onderhoudsniveau. Er worden goede keuzes gemaakt wanneer het gaat over nieuwbouw of renovatie. Over energie neutraal bouwen lezen we onvoldoende. Een belangrijk aandachtspunt vinden wij. Wanneer de onderwijspartners minder geld aan energie kwijt zijn blijft er meer over voor het onderwijs. Dus energie neutraal bouwen waar mogelijk is.

Er is overleg geweest met beide schoolbesturen en die hebben het beleid ook mede ondertekend. Dat is goed om te lezen. Want gemeente en besturen moeten samen optrekken om goede schoolgebouwen te realiseren. Dat verdienen de kinderen, de leerkrachten, de ouders en alle betrokkenen.

In de inleiding van het integraal huisvestingsplan wordt gezegd dat we ambitieus mogen zijn in onze toekomstplannen en dat omarmt de ChristenUnie volledig. En tegelijk wringt daar wat ons betreft ook de schoen. Want wat de ChristenUnie betreft mag dit nog groter. Wij vinden het beleid nog teveel gericht op risicominimalisatie en controle denken. We zijn daar niet tegen en het moet ook omdat je je geld maar 1 keer kan uitgeven maar wat ons betreft mag en met meer durf en moed gebouwd worden zoals de kathedraalbouwers het vroeger deden.

Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Leerlingen, studenten en ouders moeten erop kunnen vertrouwen dat het onderwijs op een school goed is. En daar heb je goede gebouwen voor nodig.

Wij spreken uit dat de bouwers van nu, het lef en de moed hebben van de kathedraalbouwers van vroeger om die scholen te bouwen die majestueus zijn voor iedereen die bij het onderwijs betrokken is.

Afbeelding: www.routeyou.com

« Terug