Reactie op gezamenlijke visie gemeente Midden-Drenthe

Voorkant programma 2018woensdag 24 maart 2021 20:14

Reactie van de ChristenUnie-fractie Midden-Drenthe op gezamenlijke visie Midden-Drenthe.

Voorzitter,

In de afgelopen periode hebben wij gezamenlijk als raadsleden een visie opgesteld voor onze gemeente. En dit samen met de inwoners. Een mooi proces om trots op te zijn.

Om eerlijk te zijn vinden wij als fractie de visie niet zo inspirerend. Eigenlijk vinden wij de visie zelfs een wat bleek afsteken tegen ons verkiezingsprogramma als ChristenUnie. Zo is de beschrijving over duurzaamheid en bijvoorbeeld over woningbouw voor al onze inwoners minder vergaand dan wat wij in ons verkiezingsprogramma hebben staan.

Maar wat ons betreft gaat het bij dit raadsvoorstel niet in de eerste plaats om de in de inhoud van deze visie op zich.

Wat ons betreft is het proces om te komen tot deze visie veel meer van belang dan de inhoud van deze visie. Wij willen onze collega raadsleden daarom hartelijk bedanken voor hun inzet bij het voorbereiden en samen opstellen van deze visie.

Wij zijn op zich akkoord met de inhoud van dit raadsvoorstel. Maar veel belangrijker, wij hebben gemerkt dat wij samen als fracties met uiteenlopende opvattingen, gezamenlijk kunnen komen tot een breed gedragen resultaat. En wat ons betreft is dát de meerwaarde van dit raadsvoorstel.

Laten wij deze ervaring samen koesteren. Daarom nodigen wij de fractie van Gemeentebelangen Smilde Beilen Westerbork uit om in het vervolg ook deel uit te maken van een dergelijk proces. Ook jullie waarderen wij als collega raadsleden en wij zien het als een meerwaarde wanneer jullie je in het vervolg ook aansluiten bij een toekomstig gezamenlijk proces als raad.

En daarbij denk ik aan de door de ChristenUnie ingediende en door de raad aangenomen motie om te komen tot bestuurlijke vernieuwing. Die vraagt namelijk nog steeds om uitvoering. Een mooie kans dus om dit proces gezamenlijk nogmaals te doorlopen om te komen tot een nog betere manier van vergaderen en het nog meer betrekken van onze inwoners bij het besluitvormingsproces van ons als raad. Dat moet jullie toch ook aanspreken lijkt mij.

Samenvattend voorzitter: wij zijn akkoord met het voorstel omdat wij een mooi gezamenlijk proces afronden. En de visie heeft onze instemming, zij het dat onze politieke ambities als ChristenUnie een stuk verder reiken dan deze visie. Maar daarom is het dan ook een typische “poldervisie” omdat deze is samengesteld met instemming van alle deelnemende fracties.

Voor zover onze inbreng.

« Terug