Naoberschap, juist nu in onze gemeente

Corona.jpgzondag 22 maart 2020 08:15

Beste mensen,

En dan zomaar in onze gemeente Midden-Drenthe de eerste officiële corona patiënt.
Terwijl ik dit schrijf op 19 maart bereikt mij dit nieuws. Wat kun je met een dergelijk bericht als gemeenteraad en/of gemeenteraadslid?
Ik hoop en verwacht dat we naar elkaar om moeten zien en dan ook werkelijk zien. Zeker als het gaat om mensen die het moeilijk hebben in welke zin dan ook. Die in huis moeten blijven, geen mens over de vloer krijgen, amper nog hunzelf kunnen onderhouden. En dan ook nog hopen op verdere gezondheid. En niet andere gezondheidsproblemen krijgen. Of bijvoorbeeld; In onze gemeente niet aan de orde maar andere plaatsen misschien wel, dakloos......

Binnen onze raad hebben we afgelopen week uitvoerig (mail)contact over wat wel en niet belangrijk is om bij elkaar te komen als gemeenteraad in deze tijd van afwegen wat wel en niet kan. Wat de ChristenUnie betreft gaan we gepast door als raad, juist nu! Nu kunnen en moeten we de juiste beslissing nemen tav onze inwoners. En ons college van B&W controleren op hun handelen in deze.

Bijvoorbeeld, wat is nu op dit moment belangrijk om te handhaven vooral als het gaat om leven en gezondheid? Ik zou zeggen laat de blauwe parkeerschijf controle maar even schieten. Auto’s parkeren echt niet langer dan noodzakelijk in het centrum. Of is de erfafscheiding te hoog? Of een bouwwerk niet aan minieme details voldoet? Huur of betalingsachterstand is nu ‘even’ niet belangrijk meer.

Laten we als raad het nu juist hebben over de mensen die hulp verwachten van onze overheid en gemeente. Ik denk aan voedselbanken en hun klanten en medewerkers. Nu zijn deze een rots in de branding en nog meer noodzakelijk als in “gewone” tijden. Zet je in waar mogelijk en verantwoord is. Maak ruim baan en help onze mannen en vrouwen met cruciale beroepen. En dat doe je heel simpel door bijvoorbeeld niet te gaan hamsteren. Ben je de hele dag of langer in touw geweest voor je medemens, of misschien wel straks voor u en dan zijn de schappen in de super leeg. Ik schaam mij vreselijk voor die mensen die hier geen rekening mee willen houden.

Laten we, zeker als gemeenteraad er nu ook zijn en dan gaan we het niet hebben over lopende onderwerpen, maar over mensen en hun gezondheid of leven. We hebben het woord naoberschap vaak gebruikt in onze beleidsstukken afgelopen jaren dan gaan we dit woord nu echt vorm geven in onze raadsbijeenkomsten en vergaderingen. En laten we de politieke items maar even in de vriezer liggen. Loop nu even naar de naober die je niet of nauwelijks kent, en vraag alleen maar of het goed met hem/haar gaat. Als hamsteren dan in je zit heb je nu de kans om die naober die zelf niet kan even te helpen hun kleine voorraad op peil te houden. Dat is naoberschap!

Met gezonde groet aan allen,

Henk Heideveld, fractievoorzitter ChristenUnie Midden-Drenthe

« Terug