Algemene beschouwing begroting 2018

Henk hoofd wit Rdonderdag 02 november 2017 18:00

Vanavond behandelen we de laatste begroting van de zittende coalitie PvdA / CDA / ChristenUnie / Groen Links. Over ongeveer vier en een halve maand beginnen de onderhandelingen voor een college, dat een mandaat krijgt tot 2022. De ChristenUnie zal daaraan graag weer bijdragen als een betrouwbare coalitiepartner, plaatselijk, provinciaal en sinds kort ook weer landelijk.

Voorzitter, leden van de Raad, belangstellenden,

Vanavond behandelen we de laatste begroting van de zittende coalitie PvdA / CDA / ChristenUnie / Groen Links. Over ongeveer vier en een halve maand beginnen de onderhandelingen voor een college, dat een mandaat krijgt tot 2022. De ChristenUnie zal daaraan graag weer bijdragen als een betrouwbare coalitiepartner, plaatselijk, provinciaal en sinds kort ook weer landelijk.

De begrotingsbehandeling geeft ons de mogelijkheid om kort terug en vooral vooruit te kijken. 

Een korte terugblik. In 2014 zijn we de collegiale samenwerking begonnen onder het motto ‘Aan de slag voor een sociaal en duurzaam Midden-Drenthe’. Centraal stonden werken aan werkgelegenheid en de overheveling van de WMO, jeugdhulp en participatiewet naar de gemeente met ingang van 1 januari 2015. Door de financiële crisis waren we genoodzaakt investeringen te schrappen. In eendrachtige samenwerking heeft het College, daarbij gesteund door de college schragende partijen en steeds vaker ook door de andere partijen, leiding gegeven aan een proces van vernieuwing en uitbouw. Een woord van dank aan allen, die daaraan hebben bijgedragen, is op zijn plaats.

Nu, aan de vooravond van 2018, is het beeld in vergelijking met toen, heel anders. De economie zit in de lift. De vooruitzichten voor bedrijven en burgers zijn gunstiger. We lezen dat terug in de begroting.

Begroten is keuzes maken. Keuzes die we nu maken, hebben gevolgen voor de leefomgeving van toekomstige generaties. De gemeente heeft hierin een belangrijke regierol.

Het College maakte keuzes in de lijn van het beleid van de afgelopen jaren terwijl partijen zich al opmaken voor nieuwe keuzes, verwoord in verkiezingsprogramma’s en gekandideerde personen voor de nieuwe gemeenteraad. In deze vierjaarlijkse spagaat opererend, maakte onze fractie ook keuzes. We leggen de volgende accenten.

Burgerparticipatie
Een veel gehoorde klacht is de afstand tussen burger en politiek. De ChristenUnie wil graag in gesprek met de bewoners over de vele onderwerpen, die hen raken. Samenwerking is essentieel. Burgers moeten zich gesteund weten. Initiatieven van inwoners worden positief tegemoet getreden.

Onze gemeentelijke organisatie heeft de afgelopen jaren ‘meters gemaakt’ in de dienstverlening aan burgers. Een vlotte klachtafhandeling en optimalisering van de digitale informatiebeveiliging helpen daarbij en geven vertrouwen. 

Sociaal beleid
Een sociaal verantwoord beleid raakt heel veel burgers. Door de jeugdzorg te decentraliseren heeft het Rijk het vertrouwen uitgesproken in gemeenten, dat zij samen met de jeugdzorgaanbieders de jeugdhulp kunnen organiseren.

Veel tijd en energie is gestoken in preventie en vroege signalering zodat kinderen eerder worden ondersteund en geholpen. Voortzetting van dit beleid heeft onze steun want ouders en kinderen zijn gebaat bij de juiste zorg op het juiste moment.

Onze fractie steunt ook het schuldhulpverleningsbeleid binnen onze gemeente. Dit beleid, gericht op oplossingen, geeft alle betrokkenen uitzicht.

Leefbare en energieneutrale gemeente
De toenemende belangstelling voor ecologische ontwikkelingen, de economisch betere tijden en demografische groei maken een maatschappelijke omslag mogelijk. Van sloop naar nieuwbouw, van gebruik naar hergebruik, van bebouwen van de open ruimte naar hergebruik en herstructurering van al bebouwd gebied, het stelt onze gemeente voor keuzes.

Ruimtelijke ordening is bij uitstek het onderwerp waar burgers bij betrokken moeten worden, want het gaat over de kwaliteit van de eigen leefomgeving.

De Raad heeft uitgesproken, dat onze gemeente een energieneutrale gemeente wil zijn. Dat was een belangrijke beslissing voor de bewoners van nu en straks. Wij vragen het huidige en toekomstige College deze ambitie met volle inzet handen en voeten te geven en daarbij de samenwerking met de Provincie Drenthe en andere stakeholders voortvarend te zoeken.

Zoals afgelopen maandag al genoemd zullen we hierover straks samen met D’66 een motie over indienen. We willen hiermee bereiken dat niet commerciële instellingen in onze gemeente verduurzamen.

Lievingerveld past uitstekend in het beeld van een duurzaam Midden-Drenthe. Het is mooi om te zien, dat er initiatiefnemers zijn, die de uitdaging om van dit project iets moois te maken enthousiast oppakken. Wij vragen het College om deze mensen verder op weg te helpen en waar mogelijk te faciliteren. En spreken de verwachting uit, dat dit College in het vroege voorjaar van 2018 het bestemmingsplan rond zal hebben.

Kamp Westerbork
In het verleden ligt het heden, in het nu wat worden zal. In het heden en de toekomst mogen verschrikkingen uit het verleden niet vergeten worden. Het Bezoekerscentrum Kamp Westerbork vertelt een verhaal, dat in de wereld van vandaag nog uiterst actueel is. Je vrijheid en je leven verliezen als gevolg van machtsmisbruik, willekeur en terreur, het lijkt van alle tijden.

Daarom moet de boodschap van Kamp Westerbork blijven klinken. De sterk groeiende belangstelling vraagt om een eigentijdse aanpak. De Raad heeft de verbouwplannen unaniem positief beoordeeld.

Naar het oordeel van onze fractie heeft de gemeentelijke subsidie geen gelijke tred gehouden met de groei van het aantal bezoekers en onze waardering voor de wijze waarop Kamp Westerbork ‘het verhaal’ vertelt. Kamp Westerbork kan bij een aanvraag voor de uitbreiding van het herinneringscentrum  wat ons betreft rekenen op steun voor een substantiële financiële bijdrage.

Tenslotte...

Voorzitter,

Met de laatste begroting van deze raadsperiode kan de ChristenUnie-fractie instemmen. Het is fijn te mogen constateren, dat onze gemeente er financieel goed voorstaat.

Ons staan maatschappelijke veranderingen en ontwikkelingen te wachten, die om antwoorden vragen.

Hoe blijven wij omzien naar elkaar als dat niet meer vanzelfsprekend is?

Wat doen we als verharding en verwijdering tussen culturen, tussen arm en rijk, tussen wel en niet kunnen meekomen in de digitale samenleving optreden?

Als eenzaamheid op de loer ligt met steeds meer eenpersoonshuishoudens en straks een hoogbejaarde generatie, die minder mobiel en zelfredzaam is?

De ChristenUnie wil een gemeentelijke overheid, die deze ontwikkelingen erkent en daar iets mee doet. Die mensen, organisaties en bedrijven beloont die zich met hart en ziel inzetten voor de samenleving, jongeren en werkzoekenden aanmoedigt hun talenten te ontwikkelen en werkervaring op te doen.

Een overheid, die buren die samen hun buurt mooier willen maken en elkaar de helpende hand toesteken, beloont. Een overheid en burgers, die samen het verschil maken tussen ‘zomaar ergens wonen’ en ‘samenleven in een gemeente waar je thuis bent’.

Ik sluit af. De ChristenUnie heeft als slogan: voor wie gelooft in Midden-Drenthe. Ja, we weten ons afhankelijk van God, die ons in de afgelopen vier jaar ‘tot hiertoe heeft geholpen’ en we vertrouwen erop, dat Hij dat blijft doen. Maar ook geloven we in Midden-Drenthe als een prachtige en perspectiefvolle gemeente van mensen, die samen willen bouwen aan een toekomst waarin iedereen zich thuis voelt.

Ik dank u.

Henk Heideveld, fractievoorzitter ChristenUnie Midden-Drenthe

« Terug