Sportpark Noord-West Beilen

Voetbal kleinzaterdag 07 januari 2017 21:18

Volledige tekst van gemeenteraadslid Ageet van Dijken, zoals ingebracht op de Gemeenteraadsvergadering van 15 december 2016.

Na veel overleg ligt een plan voor ons. Een mooi plan dat een einde gaat maken aan de problemen die al jaren aan de hand zijn op het sportpark.

Een bekend groot concern heeft vorig jaar een reclamespotje gemaakt met de slogan “als je slim bent”. En slim was het meisje. Door goed beleid hield ze geld over om iets lekkers te kopen.

Waarom begin ik hiermee? Omdat ik de beide sportverenigingen en het bestuur van sportpark Noord West slim vind. Zij hebben er immers voor gezorgd dat, door veel overleg en slim tactisch spel, hier een riant bod ligt.

De aanleiding was het wateroverlast op het park. Erg vervelend. Door de wateroverlast kon menigmaal niet worden gevoetbald en moesten wedstrijden worden afgelast of worden verplaatst. Dit tot teleurstelling van vele voetballers en hun begeleiders en ouders. In eerdere vergaderingen hebben wij aangegeven dat het aanpakken van dit probleem grote prioriteit had en heeft. Hierover bestond geen discussie.

Gaandeweg het proces is er meer bijgekomen:

  • Aanleg van 1 of 2 kunstgrasvelden
  • Extra parkeerplaatsen
  • Onderhoud van de houtwallen
  • Accommodatie uitbreiden

In het voorstel van het college zit een zeer riant, financieel goed aanbod. Het college stelt ons nogal wat voor. Wij als fractie hebben dan ook veel moeite met de geluiden die via de pers of via de mail bij ons terecht komen. De verenigingen zijn nog niet tevreden en willen meer.

Wij geven sterk de voorkeur aan het gezonde alternatief voor kunstgras. En dat is “echt gras”. Peter Blange, per 1 februari innovatiemanager van de KNVB, liet dinsdag via de radio weten dat ook de KNVB de voorkeur geeft aan natuurgras met een goede ondergrond. Mochten de clubs toch besluiten tot het aanleggen van 1 of 2 kunstgrasvelden en uit onderzoek blijkt dat dit schadelijk is voor de voetballers, dan komen wij in deze raad terug op het besluit. Gezondheid gaat voor slimheid.

Kiezen de verenigingen en het bestuur toch voor kunstgrasvelden, dan vragen wij van hen ook een investering. Contributieverhoging vinden de clubs niet wenselijk. De voetbalclubs hebben meer dan 1.100 leden. 1,50 euro per maand levert op jaarbasis een kleine 20.000 euro op. Voor de clubs is dit niet te bespreken. Echter, beseffen zij wel dat veel andere sporten een hogere contributie vragen? Kijken we naar bijvoorbeeld leden van een zwemclub, dan betalen zij veel meer contributie en moeten ook nog inleggeld betalen voor wedstrijden.

De wethouder en het college vragen in dit voorstel een eigen bijdrage van de clubs en het bestuur van het sportpark. Toon daadkracht, clubs! Wees proactief, trek de laarzen aan en toon zelfredzaamheid en zet ouders en andere vrijwilligers actief in. Tijdens de commissievergadering hoorden wij dat er 1.200 leden zijn. Wat een rijkdom om de leden slim in te zetten en daarmee geld te verdienen. Wanneer je “hart voor je sport hebt”, heb dan ook “hart voor elkaar”. Zet gezamenlijk de schouders eronder. Zie dit als een uitdaging. Bij andere voetbalclubs komt dit wel goed uit de voeten, waarom hier dan niet?

Onze fractie heeft moeite met de aanleg van extra parkeerplaatsen. Moet je voor die zaterdagen waarop er veel thuiswedstrijden zijn extra parkeerplaatsen aanleggen? Nee, zeggen wij. Investeer in gezond gedrag van de voetballers en hun ouders. Stimuleer om gebruik te maken van de unieke mogelijkheid om op de fiets te komen. In de omgeving zijn voldoende parkeerplaatsen aanwezig. Promoot dat! 5 minuten wandelen is heus niet erg!

En dan het onderhoud van de houtwallen en het uitbreiden van de accommodaties. Ook deze zaken zijn meer dan waar het in eerste instantie omging.

Door het uitvoeren van deze twee punten krijgen we een goed sportpark. Alhoewel dit in de eerste plannen nog niet naar voren kwam, kunnen wij hier wel mee instemmen.

Tijdens de commissievergadering heb ik de clubs opgeroepen om hun leden te raadplegen. Op de sites van de verenigingen wordt over een ledenpeiling gesproken. Onduidelijk is wanneer dit gaat gebeuren. Slim zijn en hopen op een voordelig besluit vanavond. Clubs en bestuur, ik blijf bij mijn standpunt dat jullie hier een belangrijk punt hebben laten liggen. Dit had veel eerder in het traject moeten gebeuren.

We komen tot onze conclusie.

Het college legt ons een mooi, goed uitvoerbaar plan voor. Meer dan gevraagd is! Verenigingen en bestuur, stap uit je slachtofferrol en wees proactief. Wees slim, net als de supermarktketen, door goed na te denken en op die manier geld over te houden. Besef dat met dit plan een mooi sportpark gerealiseerd wordt, waar veel andere verenigingen jaloers op zullen zijn.

« Terug