Wat een rijkdom!

Waterafvoermaandag 07 november 2016 17:02

Door: Andries van den Berg, Commissielid Ruimte & Groen ChristenUnie Midden-Drenthe.

Zo maar drie gebeurtenissen in onze gemeente.

De eerste. Het gebeurde tijdens een excursie voor raads- en commissieleden van de Gemeente Midden-Drenthe. De wethouder en de ambtenaren, verantwoordelijk voor het beheer van wegen en bruggen, reden ons rond door onze mooie gemeente en deelden hun dilemma’s. Wat vindt u, dat er aan deze weg moet gebeuren? Is deze situatie onveilig?

Het was een serieuze aangelegenheid. In ons land, dat de beste snelwegen ter wereld heeft, hebben we een naam hoog te houden, ook in de gemeente Midden-Drenthe. Aan het einde van de rondrit stonden we stil bij een duiker in de weg van Beilen naar Wijster. Je rijdt er overheen zonder dat je er erg in hebt. Die duiker, eigenlijk een klein viaductje voor een goede afwatering, zag er niet best uit. Sommige stenen kwamen naar buiten zetten en de betonnen plaat met daarop de brugleuning lag niet meer model op z’n plaats. Ernstige gezichten. Daar moest nodig wat aan gebeuren. “Het is maar hoe je het bekijkt”, klonk ineens een stem. “In Aleppo maken ze hiervan geen enkel probleem”. De spreker kreeg de lachers op z’n hand, maar zijn opmerking zette ook aan het denken.

Wat leven we in Nederland in een onvoorstelbare rijkdom en weelde. Sinds 1945 is er vrede. We kúnnen discussiëren over de kwaliteit van onze wegen en hebben er het geld voor om ze te optimaliseren. En we mopperen als het ons niet zint.

De tweede. Op 27 oktober 2016 werden gemeenteraadsleden en commissieleden door middel van workshops bijgepraat over de gevolgen van de drie transities (overdracht van taken van Den Haag naar de gemeenten en dus ook naar Midden-Drenthe) in de jeugdzorg, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de Participatiewet. In weerwil van veel minder positieve berichten in den lande mochten we constateren dat de transities in onze gemeente naar tevredenheid verlopen. De resultaten van een cliëntenonderzoek onderstrepen dat.

De derde. Donderdag 3 november 2016 vergaderde de gemeenteraad over de Begroting 2017. Het gaat financieel goed met de gemeente. De ‘magere’ jaren, gevolg van de financiële crisis, zijn we goed doorgekomen. Het College van B&W, met wethouders van PvdA, CDA en ChristenUnie en gesteund door Groen Links, heeft meters gemaakt. Er is sinds hun aantreden veel bereikt. Er waait een frisse wind door de gemeente en het gemeentehuis.

Zo maar drie gebeurtenissen. Zo maar? Het leven is goed in Midden-Drenthe. Voor wie gelooft in Midden-Drenthe: onze gemeente heeft veel te bieden. Voor wie gelóóft in Midden-Drenthe: we danken God voor vrede, veiligheid, voorspoed, vooruitgang, zorg voor mensen die het nodig hebben. Wat een rijkdom!

« Terug