Duurzaam is zorgzaam.
Duurzaam. Het woord dat de laatste jaren te pas en te onpas opduikt. Het zou me niets verbazen als het één van de meest gebruikte woorden is in media en politiek. We gebruiken het als het gaat om eten, bouwen, relaties of beleggen. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een duurzame variant van.
We zijn als ChristenUnie blij dat er aandacht voor duurzaamheid is, ook al lijkt het in sommige gevallen vooral een modewoord of reclameterm om goed geld aan te verdienen. We zijn blij met die aandacht, want er gaat nogal wat verloren aan energie en grondstoffen. En dat terwijl we onderhand allemaal wel weten dat de huidige voorraden energie en grondstoffen eindig zijn.
Dit maakt het bekende christelijke begrip 'rentmeesterschap' zo belangrijk. De aarde levert heel veel dingen op die wij mogen gebruiken, maar waar we ook zuinig op moeten zijn. We worden ook geroepen om onze omgeving en onze hulpbronnen op een verstandige manier te beheren. Dat betekent dat we verder moeten denken. Dat we een koers moeten uitzetten, gericht op een einddoel. Een ideaalbeeld, zo u wilt. Maar laten we bij die koers wel realistisch blijven. Het moet geen luchtfietserij worden. We moeten de lat steeds een beetje hoger leggen, maar niet onbereikbaar hoog.
Als ChristenUnie Midden-Drenthe hebben we van die idealen, die dichtbij én haalbaar zijn. Eén is al genoemd in de perspectiefnota 2017: Elk nieuw te bouwen huis zonder gasbuis. Van daaruit zouden we vervolgens nog een stap verder kunnen gaan: ook zonder aan- en afvoerbuis, of cradle to cradle bouwen. We weten dat dit prima betaalbaar kan zijn.[1] En waarom dan niet ook samen zorgen voor energie, bijvoorbeeld met een zonneakker?
Een prachtige voorbeelden van rentmeesterschap, lijkt me: het genot van een goede woning, maar zonder grondstoffen te verspillen en zonder grote afvalbergen. Stroom opwekken, waar we tegenwoordig absoluut niet meer zonder kunnen, maar wel op een 'gezonde' manier. En als we deze dingen nou eens samen oppakken. Met grote thema's zoals ik die nu net noemde, maar ook in het klein: door de auto, het gereedschap of zorg voor elkaar te delen. Dan hebben we elkaar weer echt nodig in de straat. Dan wordt duurzaam niet alleen 'groen', nee, dan wordt duurzaam ook zorgzaam. Dan werken we aan een gemeenschap die samen aan het werk gaat met elkaar en met de uitdagingen van onze tijd. Samen sociaal en zorgzaam, dat is pas echt duurzaam!
Henk Heideveld, fractievoorzitter