Europa: weer vechten?

Europa vlaggenmaandag 05 juni 2017 21:29

Het werelddeel Europa bestaat uit een paar grote en heel wat kleinere landen, gevolg van een kleurrijke en opmerkelijke geschiedenis. Waar werelddelen als Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Australië pas ruim twee eeuwen geleden aan de weg begonnen te timmeren, ontwikkelde Europa zich op heel andere wijze. De Griekse en Romeinse beschaving hadden grote gevolgen voor de ontwikkeling van het werelddeel waarin wij wonen. De boekdrukkunst werd uitgevonden. Europese kustlanden als Nederland, Engeland en Portugal werden toonaangevend door hun ontdekkingsreizen en handelsondernemingen. De Gouden Eeuw zette Nederland in het centrum van de macht.

Sindsdien hebben Rusland, China en de Verenigde Staten zich ontwikkeld tot grootmachten met elk een eigen statuur. De invloedsfeer van Rusland nam in de tweede helft van de vorige eeuw af. De val van de Muur leidde een nieuwe tijd in. De dreiging van een Koude Oorlog verdween. De invloed van de Verenigde Staten nam, mede als gevolg van de Tweede Wereldoorlog en de oprichting van de NAVO, juist toe. De tijd heelde wonden. Duitsland werd een betrouwbare partner en het ‘Wirtschaftswunder’ maakte dit land tot de grootste speler op ons continent. De Europese Unie smeedde de bonte verzameling landen deels tot een eenheid.

Bijna driekwart eeuw na de Tweede Wereldoorlog lijkt de wereld op z’n kop te staan. Poetin heeft zijn bedoelingen met de annexatie van de Krim en de steun aan de oorlog in Ukraine duidelijk gemaakt. Ook Turkije, de brandhaarden in het Midden-Oosten en de problemen in Noord-Afrika hebben er voor gezorgd, dat Europa zich omringd ziet met dreiging en geweld. Terrorisme slaat toe binnen de grenzen van Europa. Interne dreiging is er ook. Het populisme wint aan populariteit. In Nederland en Frankrijk is een omwenteling gelukkig uitgebleven. De Brexit komt inmiddels wel heel ongelegen. In de bondgenoot ‘for ever’, de Verenigde Staten, is Donald Trump aan de macht gekomen. En daarmee -naar steeds duidelijker lijkt te worden- het scrupuleuze geld verdienen, het keihard verdedigen van economische belangen en een machtspolitiek denken waarin het ‘America first’ alleen zaligmakend is. Na de recente G7-flop heeft Angela Merkel Europa opgeroepen te vechten voor zijn eigen toekomst en lot. En dat in een tijd waarin binnen Europa zeer kritisch naar de Europese Unie wordt gekeken.

De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Opnieuw een wapenwedloop. Opnieuw pleidooien voor een sterk Europa. Machthebbers die door hun doen en laten lak hebben aan de internationale (rechts)orde en klimaat en klimaatakkoorden.

Wat heeft dat nu allemaal te maken met Midden-Drenthe, vraagt u zich misschien af. En waarom een blog met deze inhoud op de website van de plaatselijke ChristenUnie? De ChristenUnie wil politiek bedrijven met de Bijbel als richtsnoer voor ons denken, leven, werken en beschouwen. Wat zich op het wereldtoneel afspeelt, heeft zijn invloed op wat er landelijk en plaatselijk gebeurt. Hoe gaan wij om met onze vrijheid? Zijn we dankbaar voor de vrede waarin we nu 72 jaar mogen leven? Worden we angstig als we naar alle politieke dreiging om ons heen kijken?

Gods Woord leert ons ons vertrouwen niet op de machthebbers van deze wereld te stellen, maar op de God die hemel en aarde schiep. De Bijbel maakt ons duidelijk, dat de echte vrijheid en vrede alleen in Christus worden gevonden. De Bijbel leert ons: bid en werk. Actief! Werk waar God je een taak geeft. En doe dat biddend. Vader, zegen het werk van onze handen. Geef wijsheid aan mensen, die u tot het geven van leiding hebt aangesteld. Heer, geef vrede.

Andries van den Berg

Commissielid Ruimte & Groen voor de ChristenUnie Midden-Drenthe

« Terug

Archief > 2017

Geen berichten gevonden