Lekker luchtje?

banner varkensluchtwoensdag 08 december 2010 17:32

Vandaag Commissie Ruimte en Groen. Op de agenda staat o.a. de gebiedsvisie, onderdeel tot geurvisie. Daar zij we heel blij om. In het verleden hebben we daar al een paar keer op aangedrongen. Ook de lTO had graag gezien dat dit eerder op tafel zou komen. Maar het is er en daar zij we als gemeenteraad heel blij mee.

We hebben ondertussen onze neus al eens bij verschillende mensen om de hoek gestoken, om eens te horen hoe dit bij specialisten en betrokkenen valt. Nu, over het algemeen is men tevreden. Over deze opmaat tot een mooi stuk.

Nu ben ik helemaal een leek op het gebied van stank en overlast. Ja, ik weet wat lekker ruikt. Een odeurtje kan lekker zijn. Ook in de Geurvisie en Verordening straks wordt vriendelijk over odeur gesproken. Odeur van 2 tot en met 20 OU/m3. In het fractieoverleg ging het al snel over wat nou veel of weinig geur was?

Tja en wat de één uitgesproken lekker vindt ervaart de ander als stank en overlast! Zeg het maar.

Ik heb wel de ervaring dat ik straks bijvoorbeeld de geur van verse oliebollen bakken lekker vind. Maar kom ik de volgende dag iemand tegen die naar oliebollen ruikt dan ervaar ik dat als stinken. Als ik trek heb en langs een snackcorner kom ruikt dat best lekker. Heb ik net gegeten juist weer niet.

En dan hebben we het nog niet gehad over de hoeveelheid Odeur per m3. Want hoeveel is 2 Odeur en 20 Odeur per m3?

Ik heb daarom een voorstel: laten we als raad /commissie nu eens gaan ruiken bij een bedrijf  met kippen, varkens,  koeien, kalveren of wat dan ook. Zet ons met de neus de goede kant op en laat ons bijvoorbeeld ruiken wat 2, 4, 8, 10 of 20 Odeurtjes zijn. Hiermee krijgen we dan hopelijk de neuzen de goed kant op, want dat sommige belanghebbenden aan dit voorstel een luchtje ruiken dat zal vast wel.

Zelf werk ik dagelijks met hout en bij verwerking ruikt dat zo lekker. Maar het verwerken maakt soms zoveel lawaai! Ach ja, “ieder nadeel heeft zijn voordeel”  (zei een groot-voetballer die graag het WK 2018 naar Nederland zag komen). Overal zit een luchtje aan.

 

Henk Heideveld  

« Terug