Plan westelijke ontsluiting Kloosterveen vrijwel ongewijzigd

Banner Norgerbrugzaterdag 19 juni 2010 21:29

ChristenUnie Midden-Drenthe bekritiseert tracé.

Dinsdagavond 15 juni liep de zaal in Van der Valk te Assen vol met belanghebbenden en belangstellenden. Er werd uitgelegd wat is gedaan met reacties op het plan voor een betere verbinding bij Norgerbrug.

Maar de inwoners van Norgerbrug en Kloosterveen werden hier niet veel wijzer. ChristenUnie Midden-Drenthe ziet het proces met lede ogen aan. Er lijkt slechts één variant bespreekbaar.

ChristenUnie Midden-Drenthe hield begin dit jaar daarom zelf een bijeenkomst in De Spil in Bovensmilde om de meningen te peilen. Fractievoorzitter Gert Jan Bent: 'Hoe serieus neem je de mening inwoners bij de planvorming? Het lijkt alsof de klok veertig jaar is teruggedraaid. Want dit is geen open planproces. Vanaf het begin is er één voorkeursvariant en die moet het worden met op enkele onderdelen aanpassingen. Voor de vorm wordt er een alternatief tracé beoordeeld op milieueffecten omdat dit wettelijk is voorgeschreven.’

Dat alternatief is gewijzigd zodat het tracé nu vlak langs het buurtschap Norgerbrug is gepland. Bent vraagt zich af waarom de oorspronkelijke variant van het aansluiten op de Smilderrotonde niet wordt vergeleken met het voorkeurstracé van de provincie. Het antwoord is dat dit “minder gewenst is”. Gert Jan Bent: ‘Ongetwijfeld om de winstdaling vanwege het lagere aantal woningen dat kan worden gebouwd, maar dát wordt niet hardop gezegd.

De ChristenUnie besprak 25 januari met de inwoners een paar varianten. Vanzelfsprekend is de verwachting dat tracé’s gelijkwaardig op voor- en nadelen worden beoordeeld en hierover uitleg wordt gegeven. Maar op de voorlichtingsavond is bijvoorbeeld met geen woord over een aquaduct gesproken. Dit alternatief borgt veel meer de beeldkwaliteit van het buurtschap, wanneer Assen maximaal wil uitbreiden. Gert Jan Bent: ‘Natuurlijk willen wij als buurgemeente meedenken, maar uitsluitend op basis van duurzame voorstellen. Voor ons is de beeldkwaliteit van het buurtschap Norgerbrug en de cultuurhistorische waarde van de Drentse Hoofdvaart een belangrijk punt, en naar wij hopen ook voor de overige politieke partijen in Midden-Drenthe.

 

Klik hier voor het verslag van de bijeenkomst op 25 januari

 

« Terug