Midden-Drenthe gaat voor duurzaamheid en energie

aangenaam duurzaamzaterdag 12 juni 2010 10:18

Midden-Drenthe gaat de komende jaren inzetten op een duurzame en energiebewuste gemeente. De gemeente wil hiermee een voorbeeld zijn voor haar inwoners en ondernemers. In het najaar start de gemeente een voorlichtingsactie met als doel de bewustwording en realisatie hoe om te gaan met duurzaamheid en energie.

Dit is een prima initiatief wat wij als ChristenUnie al veel en vaak op hebben aangedrongen in de afgelopen periode. We kunnen haast niet wachten tot het najaar waarin het college heeft toegezegd met plannen naar de inwoners toe te komen. Ook willen we al te graag de tip meegeven aan het college dat de voorbeeldfunctie van de gemeente ook echte en realistische voorbeelden zijn. Die inwoners op een idee brengen. Wat te denken van de nachtverlichting op een “waakvlam” zetten, zodat lichtvervuiling tot een minimum beperkt wordt? Denk alleen al eens aan al de reclame die midden in de nacht ons toegrijnst… Ook de bushokjes in onze gemeente zijn fel verlicht, terwijl er ‘s avonds geen bussen komen en er geen wachtende passagiers zijn. Dus aanschijnverlichting van kunstwerken uit. Eveneens de straatverlichting in waakstand. Verder denk ik aan meer medewerkers op de fiets. Scheelt parkeerplaatsen bij het gemeentehuis. In winkelgebieden meer fietsrekken en minder parkeerplaatsen.

Thuis kan elke inwoner nagaan aan de hand van een checklist wat er bezuinigt kan worden.  Heeft u al eens gekeken hoeveel apparaten u op stand-by heeft staan? Bezuinigen op gas en elektra: dat is waar winst te halen valt. Laat de gemeente faciliteren en subsidiëren in het voorzien van een energielabel voor elk gebouw in onze gemeente. Dát stimuleert de inwoner om zuinig om te gaan met bijvoorbeeld gas en elektra. Dan kun je als gemeente de OZB aanpassen aan de label: Hoe groener je huis des te minder OZB je betaald. Verder gaan we natuurlijk cradle to cradle bouwen en inkopen als gemeente.

Midden-Drenthe:  “Groene hart van Nederland”! Dat heet aantrekkingskracht en dan zullen we ook geen krimp kennen maar juist groei. Dit mes snijdt aan twee kanten:

Aangenaam Duurzaam!

 

Henk Heideveld 

Commissielid  Ruimte en Groen

« Terug