Heb je een goede vakantie gehad?

maandag 04 september 2017 21:54

De vakantie zit er voor bijna iedereen weer op. Vakantie, een kleine oase, met tijd voor onze geliefden en rust in het hoofd.

Wanneer je weer thuis bent, is één van de eerste vragen vaak: "Hebben jullie een goede vakantie gehad?" Maar wat is een goede vakantie?


Elk jaar op vakantie is er wel een kerk(je) of kathedraal waarbij we stil vallen. Soms zelfs meerdere. Dan gebeurt er iets waardoor we God ontmoeten, zomaar op doorreis of in een toeristisch stadje. De lichtval, de rust, even samen stil zijn.
Kleine details waar we samen naar kijken. Verwondering... hoe door de eeuwen heen God en mensen een weg gaan. Maar ook onder de indruk van hedendaagse geloofsuitingen die een levende gemeente laten zien. Soms ook komen we in een kerk... die minder te zien en te ervaren heeft.

Geloven in de vakantie vind ikzelf doodnormaal. Mijn geloof gaat inderdaad niet mèt vakantie, maar gaat met de vakantie méé. Dat kan ook haast niet anders. Het is onderdeel van mijn leven. Een goede vakantie is m.i. een vakantie waarin bovenstaande zaken aan de orde komen.

 

En dan is de vakantie weer voorbij. Het werk begint weer en in een mum van tijd wordt je opgeslokt door alle daagse beslommeringen. Mijn werk, ons gezin, de politiek, mijn agenda is voor de komende maanden al weer aardig gevuld. In alle drukte kan ik zomaar de tijd voor mijn geliefden en rust in mijn hoofd vergeten.

Een van de opdrachten in mijn politieke taak is de zorg voor de medemens. De zorg is van de samenleving, van de mensen die zorg nodig hebben en ook van de mensen die als mantelzorger of als zorgprofessional zorg bieden aan een medemens. De ChristenUnie wil meer samenleving in de zorg en meer zorg en ondersteuning rondom mensen.

Vanuit de WMO wordt er een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid en het sociale netwerk van burgers om, waar mogelijk, voor elkaar te zorgen. De overheid stelt passende zorg en ondersteuning beschikbaar voor de mensen voor wie dat financieel of praktisch niet mogelijk is. Er wordt veel van mantelzorgers gevraagd. De druk op de combinatie van arbeid en zorg blijft toenemen. De ChristenUnie wil meer ruimte voor mantelzorg en betere regelingen.

In de vakantieperiode heb je meer tijd voor elkaar. Laten we dat zodra de vakantie voorbij is vasthouden. Want wanneer er zorg voor elkaar is, heb je niet alleen maar een goede vakantietijd, maar elke dag een goede tijd.

Ageet van Dijken, raadslid ChristenUnie Midden-Drenthe

« Terug

Archief > 2017

Geen berichten gevonden