Verslag 15 februari Esmé Wiegman over leegloop op het platteland

Avond Esmé Wiegmandinsdag 16 februari 2010 17:42

De lezing van Tweede Kamerlid Esmé Wiegman vindt u hier. Op maandag 15 februari 2010 zijn zo'n dertig belangstellenden aanwezig in het Wilhelmina Zalencentrum in Beilen. Zwaantje Snippe opent namens de fractie van de ChristenUnie Midden-Drenthe de vergadering met bijbellezing en gebed.

Onder begeleiding van panfluitist Willem Jan Tinke beginnen we de avond samen zingend met een loflied. Na het woord van welkom aan alle aanwezigen, en natuurlijk speciaal aan Esmé, geeft Zwaantje het woord aan de inleidster. De bevolkingskrimp is een actueel thema in Den Haag. Esmé complimenteert de fractie met het op de agenda zetten van het onderwerp. Want het is in verkiezingstijd bepaald geen populair thema, je wint er geen stemmen mee. Het gaat onze partij echter om de inhoudelijke discussie. Want in de toekomst moet ook Midden-Drenthe rekening houden met terugloop van de bevolking. Na de pauze ontstaat er een levendige discussie onder leiding van Henk Heideveld. Hij is namens de ChristenUnie lid van de raadscommissie Ruimte en Groen.

Duidelijk is dat het onderwerp in ieder geval bij de aanwezigen leeft. Terugloop van de bevolking heeft veel gevolgen, voor leefbaarheid, voorzieningen, woningbouw om maar wat te noemen. De gemeente moet daar tijdig op reageren met beleid. Intussen komt Gert Schouwstra van het landelijk bestuur van de ChristenUnie binnen.

Als hij het woord krijgt blijkt hij op uitnodiging van fractievoorzitter Gert Jan Bent er te zijn. Gert komt van een bijeenkomst in Zuidhorn met vice-premier André Rouvoet en brengt van hem de groeten over. De reden van de aanwezigheid van Gert is dat hij als verrassing voor vier trouwe leden een dankwoord uitbrengt namens het landelijke bestuur. Dat betreft de jarenlange inzet voor de kiesvereniging door Jakob Haveman, Henk Timmerman, Bram Wiersema en Henk van der Vinne. Zij worden met hun echtgenoten naar voren geroepen en in de bloemen gezet. Dat was duidelijk een verrassing voor hen!  De fractie vind eigenlijk dat de heren een speld verdienen. Gert geeft aan dat het reglement daarin niet voorziet, maar stelt het in het vooruitzicht!

We besluiten de vergadering na dankgebed door Henk Heideveld en een lied, waarbij de prachtige warme panfluittonen ons weer begeleiden en deze zinvolle en vreugdevolle avond benadrukken.

 

 

« Terug

Archief > 2010 > februari